zaterdag 8 augustus 2015

Hoe het avontuur begon

Aangezien ik nu al een goed jaar aan het naaien ben en er her en der naaidoos verschijnen,,dacht ik, laten we dat ook eens proberen. Ik ben waarschijnlijk niet de beste naaister (duh ... :p ) maar ik heb met naaien wel een fantastische nieuwe hobby gevonden en daarbij is het wel leuk als je met anderen kan delen wat je gemaakt hebt. Bij deze dus ...

Misschien eerst even terugblikken op wat er al geweest is. Hoe het begonnen is ... Ik had al een tijdje zin om zelf ook van die mooie kleertjes te maken voor mijn kindjes, telkens ik dat zag van iemand anders was ik toch wel een tikkeltje jaloers dat ik dat zelf niet kon, zoiets maken wat echt uniek is, wat je niet zomaar in de winkel kan kopen. Ik heb vaak genoeg gezegd "jammer dat ik dat niet kan" en ik geloofde mensen niet toen ze zeiden dat ik het gewoon moest proberen. Maar kom, uiteindelijk toch eraan begonnen.

In de Ikea een goedkope naaimachine gekocht (ok, I know, er zijn er veel betere, maar wist ik op dat moment veel dat ik ook daadwerkelijk zou blijven naaien ... Dus ja, toch maar voor een goedkopere oplossing gekozen).


Er was in die periode ook stoffenspektakel bij ons in Aalst, vlak voor onze deur dan nog, en ik dacht daar dus enkele stofjes te kopen om te starten. Ben er die dag jammer genoeg niet geraakt, dochtertje was daags nadien jarig en het bakken van de taart en dessertjes duurde iets te lang ... Ach ja, niet zo erg. Een goede maand later was er stoffencircus in Wieze en daar ben ik wel naartoe kunnen gaan. Ik zie mij daar nog rondlopen, niet wetend waar eerst te kijken, ok geen idee waar ik op moest letten. Ik heb dus gewoon gekozen voor een paar goedkope stofjes en wat basisgerief om te beginnen. We zouden wel zien ...

Ok, nu hadden we dus alles ... Eerst leren stikken, effe tijd nodig gehad om door te hebben hoe die machine nu juist werkte, als je weet dat ik tot die tijd amper een knoop kon aannaaien weet je dat ik nog nooit een naaimachine van dichtbij gezien had :p maar al bij al lukte dat redelijk. Mijn allereerste werkstukken was een speldenkussentje, iets wat ik zelf getekend had en waar ik eigenlijk zonder handleiding aan begonnen was. Maar al bij al is dat goed gelukt, alleen viel het wat groot uit. Ach ja, dat is dus een poppenkussentje voor de dochter geworden...


Daarna wou ik mij nu toch eens aan een eerste kledingstukje zetten, iets voor 1 van de kindjes. Die overigens hoogstwaarschijnlijk de hoofdrol zullen spelen in deze blog, aangezien ik meestal naai voor hen. Ik heb een dochtertje van 3 en een zoontje van 1,5. Met behulp van enkele vriendinnen waarmee ik had afgesproken slaagde ik erin om de stof juist te knippen en zo (had ik al gezegd dat ik echt een dummie was? :) ), het allereerste kleedje werd het A-lijn kleedje van De Droomfabriek. Met stoffen van het stoffencircus.
Jammer genoeg viel het wat nipt uit voor de dochter, dus dan maar meteen een 2de gemaakt, en die was al wat beter gelukt, zelfs de eerste keer een paspel leren stikken via een tutorial online. Ook hier weer stof van stoffencircus en de voeringsstof komt van webshop Bellelien. En zo waren we dus vertrokken he. Patroontjes zoeken, info opzoeken, stofjes kiezen (oh help! Er is zo veel moois in stoffenland!), fournituren zoeken, ... En nu, een goed jaar later zijn mijn kindjes toch al heel wat kledingstukken rijker en vooral de dochter is altijd super fier wanneer ze iets kan aandoen wat haar mama gemaakt heeft. Zoonlief is nog iets te klein om dat goed te beseffen, maar dat komt nog wel. Ook voor mijzelf heb ik al een paar dingen gemaakt ondertussen, toch ook wel een drempel, want als ik dat zou verprutsen is dat meer dan een metertje stof dat voor de vuilbak zou zijn. Zeker niet alles lukte meteen even goed, maar ik kan wel zeggen dat ik op die tijd al heel veel leerde n ik hoop natuurlijk nog massa's bij te leren in de toekomst. Ik heb ondertussen ook een andere naaimachine aangeschaft, tegenwoordig is de Brother Innovis 100 mijn vriendje bij het naaien :-)


Ik heb zowat van overal patroontjes gehaald, maar mijn favorietjes zijn toch patroontjes van  Compagnie M, Straight Grain en Zonen09 omdat ze gepaard gaan met een super duidelijke uitleg en dus ideaal zijn om veel te leren als je totaal van 0 begint. Verder vind ik Ottobre en La Maison Victor ook wel leuke tijdschriften om inspiratie uit te halen.

Enkele van mijn persoonlijke favorietjes:

Maƫlle jasje van IeneMiene

Hanami dress van Straight Grain

Tiny dress van Straight Grain

Louisa dress van Compagnie M
Verschillende versies van de Charles Pants van Compagnie M
Patroontjes uit Ottobre 03/2014

Theo van Zonen09

Ik hoop nog veel nieuwe en leuke spulletjes te kunnen maken en die hier te delen met wie het wil volgen. Volgende keer zal ik meteen iets meer vertellen over mijn eerste Ileana dress van Compagnie M, een jurkje waar ik toch wel heel fier op ben!

2 opmerkingen: